Duurzaam bouwen doe je met het hoofd én met het hart.

Duurzaam (ver)bouwen.

Duurzaam bouwen is geen uitzondering meer, anno 2021 is het (bijna) vanzelfsprekendheid. De stikstofcrisis heeft de noodzaak in een klap nóg duidelijker gemaakt. We moeten niet alleen energieneutraal gaan bouwen, maar ook stikstofvrij, circulair en natuurinclusief. Een overzichtsverhaal waar we nu staan en hoe we in duurzaam bouwen in 2021 naar een hoger niveau tillen.
 
Vanaf 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).
 
In 2018 hebben we ons eerste ENG gebouw opgeleverd. Sporthal de Loevenhoutsedijk hebben we in samenwerking met LIAG ontworpen en gerealiseerd (Design & Build). De gemeente Utrecht streeft naar een zeer duurzame sportaccommodatie en stelt hoge eisen aan duurzaamheid voor alle GPR-thema’s zoals energiezuinigheid, materiaalgebruik, binnenmilieu, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De gemeente hecht expliciet aan een hoge -fossiele- energiezuinigheid. Bovendien zijn er, ter bescherming van de natuur in de stad, verblijfplaatsen gemaakt voor de gewone dwergvleermuis.
De hele accommodatie is volledig energie neutraal, door diverse warmtepompen en enkele honderden zonnepanelen op het dak van de sporthal.
 
Een ander energie neutraal project is het overzichtelijke en open gebouw van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Dit project behoort tot de duurzaamste onderwijsgebouwen van Nederland. En dit komt in alle niveaus tot uiting: waterverbruik, materiaalgebruik, luchtkwaliteit, akoestiek, visueel comfort en verlichting. Het energiezuinig gebouw voorziet volledig in zijn energiebehoefte. Door gebruik van zonnepanelen op het dak wordt zoveel energie opgewekt dat dit ook ten gunste komt van andere gebouwen op campus. In het glazen dak van het atrium zijn PV panelen geïntegreerd in het kader van zonwering.
 
 
Bronnen: 
 

Energieneutraal bouwen, daar wordt iedereen warm van.

Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.