Samen bouwen
aan de toekomst

142 jaar bouwen met plezier.

Mertens is een innovatief bouwbedrijf, altijd op zoek naar nieuwe oplossingen, technieken en toepassingen. Daarbij zullen we nooit vergeten dat we werken in de traditie van een 142-jarig familiebedrijf. We zijn er trots op dat we al zolang bijdragen aan de manier waarop mensen in de wijde omgeving leven, leren en werken. Na meer dan 140 jaar bouwen, werken we vandaag de dag nog met net zoveel plezier en overgave als in de begindagen.

Materiaal in eigen hand.

Van de eerste timmerwerkplaats in 1881 tot de eigen werf en staalconstructieafdeling vandaag, de basisinstelling is al 142 jaar hetzelfde: samenwerken doe je met mensen, materialen hou je zoveel mogelijk in eigen hand. Zo kunnen we de kwaliteit waar we voor staan waarborgen. Op Hushoven waar het allemaal begon, hadden we lange tijd een eigen werf. In 1978 verhuist de werf naar een nieuwe locatie aan de Graafschap Hornelaan. Hier slaan we ons materieel op en werken we nog elke dag aan eigen timmerwerk en staalconstructies. De kortst mogelijke lijnen naar de rest van het bouwteam en eigen vakwerk om mee te werken, daar kan niets tegen op.

werf

4 generaties in vogelvlucht.

Het begint allemaal in 1881 als Emmanuel Mertens op 25-jarige leeftijd een bouwbedrijf start. Opeenvolgende generaties nemen de zaak over in achtereenvolgens 1923, 1960 en 1991. Steeds met nieuwe energie en een eigen visie, maar altijd vanuit dezelfde basishouding: no-nonsense, open en gericht op samenwerken.
Eerste generatie
Het begint allemaal in 1881 als Emmanuel Mertens op 25-jarige leeftijd een bouwbedrijf start. Op Hushoven koopt hij een stuk grond waar hij een kleine boerderijwoning met timmerwerkplaats bouwt.
Tweede generatie
In 1923 doet Emmanuel Mertens zijn bedrijf op Hushoven over aan de vennootschap Gebroeders Mertens. De broers Jean en Hubert Mertens richten zich vooral op waterbouw, timmer- en zaagwerk. Op 3 februari 1957 wordt het officiele fundament gelegd van Mertens Bouwbedrijf door de oprichting van de vennootschap onder firma J.H. Mertens en Zoon. Vader Jean en zoon Jan zijn de vennoten van het bedrijf.
Derde generatie
Emmanuel (Maan) blijkt ook geïnteresseerd in het bouwbedrijf en treedt in 1960 op 27-jarige leeftijd toe tot de V.O.F. In 1962 gaat Jean (76) het rustiger aan doen. Er volgen steeds meer utiliteitsprojecten met name in de scholenbouw.
Vierde generatie
In 1991 wordt Peet Mertens (29), de tweede zoon van Maan, na een studie HTS Bouwtechnische Bedrijfskunde werkvoorbereider in het bedrijf. In 1993 neemt hij de aandelen over van zijn vader, in 1996 de directietaken. In 2008 draagt Peet (46) zijn directeurschap over aan Eric Smeets. Eric verwerft ook een deel van de aandelen.
1881
1923
1960
1991

De Walburg.

Mertens Bouwbedrijf koopt in 1973 het uit 1909 daterende herenhuis De Walburg aan de Emmasingel. De gemeente Weert doet het gemeentelijke monument op 11-11-1973 van de hand voor de opmerkelijke som van 111.111,11 gulden. De Walburg wordt gerestaureerd, witgeschilderd en klaargemaakt voor gebruik als kantoorruimte. Alhoewel het een unieke huisvesting is, heeft het ook een gesloten karakter, terwijl Mertens zich steeds meer ontwikkelt als uitnodigende, open onderneming. In 2007 krijgt De Walburg een nieuwe hoofdingang met secretariaat/receptie en ontvangsthal. Op de verdieping is een multifunctionele ontvangstruimte. In de glasgevel op de begane grond bevinden zich negen vitrines waarin lokale kunstenaars hun werken vertonen. Zo ontstaat een open, vriendelijk gebouw waar de buitenwereld letterlijk naar binnen wordt gehaald.

Highlights

Musis in Arnhem

In januari 2018 opende Koningin Máxima het geheel vernieuwde Musis. Wij kregen in 2015 de opdracht om het bestaande monument van Musis uit 1888 te renoveren, en de uitbreiding van de grote zaal te realiseren. Het ontwerp van het gebouw grijpt terug op de essentie van het Musis Sacrum,; het genieten en ten gehore brengen van muziek in een uitmuntende akoestiek en aantrekkelijke groene omgeving. De uitbreiding is middels een gemeenschappelijke plint verbonden met het bestaande monumentale gebouw, en op respectvolle wijze opgenomen in het aangrenzende park. Het Musispark wordt door de glazen gevel gebruikt als “groen decor”, door het openen van de glazen gevel kan het publiek vanuit het park genieten van de voorstelling.

 

We zijn dan ook trots op de 4 prijzen die Musis tot op heden heeft ontvangen.

 

  • Winnaar in de categorie Identiteit & Icoonwaarde bij de beste gebouw van het jaar verkiezing van de BNA
  • Winnaar van de Heuvelinkprijs, een Arnhemse architectuurprijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt voor het beste nieuwe gebouw in de stad
  • Winnaar NRP Gulden Feniks op het gebied van renovatie
  • Winnaar Iconic Award 2018, in de categorie Innovative Architecture

Scholenbouwprijs 2008 en 2013

Mertens specialiseert zich steeds verder in gebouwen voor onderwijs, zorg, sport en overheid. De focus op utiliteitsbouw blijft niet onopgemerkt. Na een nominatie in 1989 winnen we in 2008 de landelijke Scholenbouwprijs voor de meest duurzame school. We winnen de prijs voor het nieuwe gebouw van Niekée in Roermond. In 2013 winnen we de prestigieuze prijs opnieuw voor het KinderExpertiseCentrum Atlent in Den Bosch. Het KEC is een nieuw type gebouw dat als doel heeft meer integrale zorg te bieden aan kinderen met een beperking.
Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.