Mertens Bouw | Wie zijn wij
19514
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19514,,qode-title-hidden,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,transparent_content,qode-theme-ver-16.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

135 jaar bouwen met plezier

Mertens is een innovatief bouwbedrijf, altijd op zoek naar nieuwe oplossingen, technieken en toepassingen. Daarbij zullen we nooit vergeten dat we werken in de traditie van een 135-jarig familiebedrijf. We zijn er trots op dat we al zolang bijdragen aan de manier waarop mensen in de wijde omgeving leven, leren en werken. Met de vierde generatie Mertens in de directie werken we vandaag met net zoveel plezier en overgave als in de begindagen.

Vier generaties in vogelvlucht

Het begint allemaal in 1881 als Emmanuel Mertens op 25-jarige leeftijd een bouwbedrijf start. Opeenvolgende generaties nemen de zaak over in achtereenvolgens 1923, 1960 en 1991. Steeds met nieuwe energie en een eigen visie, maar altijd vanuit dezelfde basishouding: no-nonsense, open en gericht op samenwerken.

Eerste generatie
Het begint allemaal in 1881 als Emmanuel Mertens op 25-jarige leeftijd een bouwbedrijf start. Op Hushoven koopt hij een stuk grond waar hij een kleine boerderijwoning met timmerwerkplaats bouwt.

Tweede generatie
In 1923 doet Emmanuel Mertens zijn bedrijf op Hushoven over aan de vennootschap Gebroeders Mertens. De broers Jean en Hubert Mertens richten zich vooral op waterbouw, timmer- en zaagwerk. Op 3 februari 1957 wordt het officiele fundament gelegd van Mertens Bouwbedrijf door de oprichting van de vennootschap onder firma J.H. Mertens en Zoon. Vader Jean en zoon Jan zijn de vennoten van het bedrijf.

Derde generatie
Emmanuel (Maan) blijkt ook geïnteresseerd in het bouwbedrijf en treedt in 1960 op 27-jarige leeftijd toe tot de V.O.F. In 1962 gaat Jean (76) het rustiger aan doen. Er volgen steeds meer utiliteitsprojecten met name in de scholenbouw.

Vierde generatie
In 1991 wordt Peet Mertens (29), de tweede zoon van Maan, na een studie HTS Bouwtechnische Bedrijfskunde werkvoorbereider in het bedrijf. In 1993 neemt hij de aandelen over van zijn vader, in 1996 de directietaken.

In 2008 draagt Peet (46) zijn directeurschap over aan Eric Smeets. Eric verwerft ook een deel van de aandelen.

De Walburg

Mertens Bouwbedrijf koopt in 1973 het uit 1909 daterende herenhuis De Walburg aan de Emmasingel. De gemeente Weert doet het gemeentelijke monument op 11-11-1973 van de hand voor de opmerkelijke som van 111.111,11 gulden. De Walburg wordt gerestaureerd, witgeschilderd en klaargemaakt voor gebruik als kantoorruimte. Alhoewel het een unieke huisvesting is, heeft het ook een gesloten karakter, terwijl Mertens zich steeds meer ontwikkelt als uitnodigende, open onderneming. In 2007 krijgt De Walburg een nieuwe hoofdingang met secretariaat/receptie en ontvangsthal. Op de verdieping is een multifunctionele ontvangstruimte. In de glasgevel op de begane grond bevinden zich negen vitrines waarin lokale kunstenaars hun werken vertonen. Zo ontstaat een open, vriendelijk gebouw waar de buitenwereld letterlijk naar binnen wordt gehaald.

Materiaal in eigen hand

Van de eerste timmerwerkplaats in 1881 tot de eigen werf en staalconstructieafdeling vandaag, de basisinstelling is al 135 jaar hetzelfde: samenwerken doe je met mensen, materialen hou je zoveel mogelijk in eigen hand. Zo kunnen we de kwaliteit waar we voor staan waarborgen. Op Hushoven waar het allemaal begon, hadden we lange tijd een eigen werf. In 1978 verhuist de werf naar een nieuwe locatie aan de Graafschap Hornelaan. Hier slaan we ons materieel op en werken we nog elke dag aan eigen timmerwerk en staalconstructies. De kortst mogelijke lijnen naar de rest van het bouwteam en eigen vakwerk om mee te werken, daar kan niets tegen op.

Scholenbouwprijs 2008 en 2013

Mertens specialiseert zich steeds verder in gebouwen voor onderwijs, zorg, sport en overheid. De focus op utiliteitsbouw blijft niet onopgemerkt. Na een nominatie in 1989 winnen we in 2008 de landelijke Scholenbouwprijs voor de meest duurzame school. We winnen de prijs voor het nieuwe gebouw van Niekée in Roermond. In 2013 winnen we de prestigieuze prijs opnieuw voor het KinderExpertiseCentrum Atlent in Den Bosch. Het KEC is een nieuw type gebouw dat als doel heeft meer integrale zorg te bieden aan kinderen met een beperking.

Bekijk de webcams